SoulCoren uratarinat: Tiia Sihvonen, palvelupäällikkö

Supermies-tiia.jpg

Muistan sen kuin eilisen päivän, vaikka siitä onkin jo kaksikymmentä vuotta. Joulukuinen aamu Espoon Mäkkylässä sijaitsevassa toimistohuoneessa, jossa puhelimen pirinä säesti teknisen asiakastukitiimin puheensorinaa. Kuulin sivukorvalla, kuinka reitittimiä pingattiin, ja kuinka ”jollakin oli default gateway kateissa”. Ja enpä ollut koskaan aikaisemmin kuullut traceroutesta tai reverse nimipalvelusta. Hieman kärjistäen, tiesin lähinnä mitä eroa on tietokoneen keskusyksiköllä ja näytöllä. Muistan hetkellisesti pohtineeni, mihin ihmeeseen olin pääni pistänyt. Ensimmäinen työpäiväni tietoliikenteen ihmeellisessä maailmassa teknisen palveluneuvojan roolissa. Onneksi en ihan heti joutunut vastaamaan asiakaspuheluihin.

 

Ennen IT-alalle harppausta olin työskennellyt viisi vuotta vahtimestarina ja kokoussihteerinä Helsingin Rautatientorilla sijaitsevassa pääkonttorissa, joka oli minulle tuttu aiempien vuosien kesätyöstäni siivoojana. Nautin suunnattomasti vahtimestarin työstä, jossa sain kohdata ja palvella asiakkaita sekä olla vuorovaikutuksessa erilaisilla taustoilla ja osaamisella varustettujen samassa yrityksessä työskentelevien henkilöiden kanssa. Olin ylioppilasvuoden jälkeen pitänyt sapattia jatko-opinnoista enkä oikein tiennyt mitä halusin isona tehdä, joten noihin aikoihin sisältyi vakiduunin ohella myös erilaisia kokeiluja mahdollisesta vaihtoehtoisesta urapolusta. Suoritin vahtimestarin työn ohella muun muassa maskeeraajan tutkinnon ja tein erilaisiin tapahtumiin liittyviä juonto- ja PR-keikkoja niin Suomessa kuin ulkomailla. Olin yläaste- ja lukioaikoina hieman ujo ja kovin epävarma esiintyjä, joten nämä kokemukset ovat jälkeenpäin ajatellen toimineet erinomaisena valmennuksena työelämää silmällä pitäen. Niin kivoja kokemuksia kuin nuokin ympyrät tarjosivat, en kuitenkaan haaveillut niistä pidempiaikaisena vakityönä. Niinpä päätin 2000 -luvun alkupuolella lähteä koulun penkille. 

Kiinnostuin tietotekniikasta, jonka ajattelin tulevaisuudessa olevan tärkeä osa työläisen ja yleensäkin ihmisen arkea, riippumatta siitä millä alalla työskentelisi. Olinhan jo vahtimestarin työssä saanut kosketuksen kulunvalvontaohjelmistoon ja perustietoteknisiin sovelluksiin. Koulutusohjelmaa valitessani taisin aluksi hakea liiaksi ”syvään päätyyn”, sillä ensimmäinen vuosi tietoliikenneinsinööriopintojen parissa hujahti lähinnä pähkäillen, oliko koulutusohjelman sisältö varsin teoreettisine aineopintoineen sittenkään ihan meikäläiselle. Vaihdonkin myöhemmin opinahjoa itselleni ”maanläheisemmäksi” mieltämäni datanomikoulutuksen pariin. Valmistuin informaatioteknologian ja markkinoinnin koulutusohjelmasta, iltalinjalta, nelisen vuotta myöhemmin. Opintojen aloittaminen kuitenkin oli se ajuri, joka sai minut hakeutumaan alalle, jolla ajattelin paremmin voivani hyödyntää koulussa oppimaani.

Olen kulkenut pitkän matkan Espoon Mäkkylän vuosista tähän päivään, Jyväskylään, SoulCorelle, missä työskentelen palvelupäällikkönä. Mutta se erilaisten muiden tehtävien ja uusien asioiden oppimismahdollisuuksien kirjo mitä näihin vuosiin on mahtunutkaan! Helpdesk palveluneuvojasta, NT- ja XP -työasemien parista kansainvälisten tietoliikenneprojektien maailmaan, ja välillä loikaten softapuolelle erilaisia järjestelmiä kukkivalle laitumelle, jonka tarjonta tukee monien organisaatioiden päivittäisiä arkirutiineja. En ole tekniikan ihmelapsi, vaan ihan tavis tyyppi, jota kiehtoo nähdä ja oppia kuinka teknisten ratkaisujen avulla voidaan helpottaa ja sujuvoittaa ihmisten arkea. 

Onnekseni olen huomannut, että IT-ala ei suinkaan tarjoa vain selviytymisleirejä teknisten termien sanaviidakossa, vaikka aloittelijana siltä saattoikin joskus tuntua. Ala ei myöskään ole pelkkää konffaamista tai koodaamista, pitkiksi päiviksi tunkkaisiin konesaleihin lukittautumista, erakoitumista muusta työyhteisöstä tai erilaisten teknisten vempeleiden asennusohjeiden omaksumista. IT-alalla tarvitaan niin teknisesti kuin kaupallisesti orientoituneita asiantuntijoita, ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitoja, asiakaspalveluhenkisyyttä, tiimityöskentelytaitoja, luovuutta, uteliaisuutta ja intoa oppia joka päivä jotakin uutta. Näiden kaikkien ominaisuuksien ei tarvitse välttämättä asua jokaisessa yksilössä. On suuri rikkaus, että organisaatiossa työskentelee erilaisia osaajia. Kun asioita tehdään yhdessä, voidaan hyödyntää kunkin erilaisia vahvuuksia ja onnistua tavoitteissa.

Koneista, laitteista, härveleistä ja teknologiasta huolimatta, kaiken taustalla on ihminen – ratkaisujen ja palveluiden tuottamisen tärkein raaka-aine?

Jos ala yhtään kiinnostaa, kannustan kokeilemaan. Tarjolla on paljon mahdollisuuksia, olitpa sitten nainen taikka mies.

Työpaikat

Connectaa kanssamme pysyäksesi ajan tasalla uusista työpaikoista.

Kaikki avoimet tehtävät

Joko SoulCore Oy on työpaikkasi?

Osallistu rekrytointiin, löydä seuraava kollegasi.

email
@soulcore.fi
Teamtailor

Urasivu Teamtailorilta